KAKULE
Kahvelerde, sıcak
çikolatalarda değişik lezzet arıyorsanız kakule
kullanabilirsiniz. Safran ve vanilyadan sonra dünyadaki üçüncü
pahalı baharat türüdür.
Kakulenin yeşili, beyazı
ve siyahı bulunuyor. Mutfakta kullanılanı yeşil kakule.
Ferahlatıcı, taze nane hissi veren ve odunsu bir aromaya sahip bir
baharat. Beyaz kaküle, yeşilin kurutulmasıyla elde edilen bir
türü. Aroması hem daha hafif hem de farklılaşmış oluyor. Siyah
kaküle yeşile göre daha iri, daha dumansı ve topraksı bir
aromaya sahip.
ZERDEÇAL
Zerdeçalın diğer bir
adı hint safranı. Körinin içindeki renk veren temel baharatlardan
biri. Hafif bibersi, acımsı ve hardalımsı bir aroması var. Bu
baharatı kullanırken dikkatli olmak gerekir. Hem aramosı , hem de
rengi itibarıyla yemeklerde düşünülenden daha baskın bir hal
alabilir.
SAFRAN
Dünyada bilinen en pahalı
baharattır. Bir kilo safran elde edebilmek için 160 bin çiçek
gerekiyor. En önemli özelliği yemeklere verdiği renktir. İspanya,
İran, İtalya ve Fransa en çok üretilen ülkelerdir. Türkiye’de
adından da anlaşılacağı üzere Safranbolu’da üretilmektedir.
ASPİR
Kır safranı, haspir gibi
isimlerle de anılır. Safrana tip olarak benzediği için yalancı
safran da denir. Renk verici özelliğinden ötürü pilavlarda
kullanılıyor.
ZAHTER
Tadı sert olan bir kekik
türüdür. Klasik kekiğe göre daha fazla tat verir. Yapısı
itibarıyla dişe daha az gelir.
0 yorum:
Yorum Gönder