YEMEKLERİN VAZGEÇİLMEZLERİ BAHARATLAR

Kimyon-Kişniş-Kakule
Bu baharatlar birbirlerini tamamlarlar. Kimyon topraksı, kişniş limonsu, kakule ise tatlımsı bir lezzete sahiptir. Bu tohumlu baharatların kavonozda durarak bayatlayıp bayatlamadığını baharatları tavaya koyarak 3-4 dakika çevirerek anlayabilirsiniz. Hafif bir duman çıkıp, yağlarını salmaya ve kokularını bırakmaya başlıyorlarsa sorun yoktur.
Muskat-Tarçın
Azı karar, çoğu yemeğin tadını bozar. Yemeklere koyarken fazla kaçırırsanız, bu baharatların tadı ön plana çıkar. Dikkatli kullanın. Muskatı beşamel sos, domates sosda kullanabilirsiniz.

Safran-Zencefil
Safran yemeklere renk ve aroma verirken, zencefilse acımsı bir etki verir. Safranı yemeğe ilave etmeden önce sıcak suda bekletip, suyla beraber ilave ederseniz, rengini daha çok verir. Zencefilin acılığını almak için bir kere demleyip, posasını da kullanabilirsiniz.
Sumak-Rezene Tohumu
Sumak limonun alternatifi olabilir. Rezene tohumunun tatlımsı aromasıyla uyumu yakalıyabilir. Sumak daha çok kebaplarda kullanılırken, rezene tohumu da balık yemeklerinde tercih ediliyor.
Haşhaş-Susam
Bu iki baharat yağlı oldukları için buzdolabında saklanmalılar. Genellikle hamur işlerinin üzerine serpilerek kullanılır.
Köri-Zerdeçal
Köri, kremalı soslar ve tadı vasat olan tavuklu tariflerde kullanılır. Zerdeçal, daha topraksı bir renk ve acımsı bir tat vermek için birebirdir.
Nane-Mercanköşk-Zahter
Bu baharatlar birbirinin yerlerini tutamazsalar da biri olmadığında diğerini onun yerine kullanabilirsiniz. Kepçeye eritilmiş yağı alıp üzerine nane atıp çorbaların üzerinde gezdirirseniz, yemeğin nasıl lezzetlendiğini şahit olacaksınız. Mercanköşk tavuk yemeklerinde daha çok kullanılan bir baharattır. Zahter ise iyi bir zeytinyağının üzerine dökülerek sabah kahvaltılarında iştah açar.
Adaçayı-Biberiye-Kekik-Defne
Adaçayı yoğun aromalı, defne yaprağı esintisinde, kekik topraksı, biberiye etçil aromalarda baharatlardır. Defne kekik gibi et yemeklerinde de güzel olur. Adaçayı uzun pişen etli dolmalara lezzet katar ve biberiye yavan tavuk yemeklerini de lezzetlendirir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...