Kimyon-Kişniş-Kakule
Bu baharatlar birbirlerini
tamamlarlar. Kimyon topraksı, kişniş limonsu, kakule ise tatlımsı
bir lezzete sahiptir. Bu tohumlu baharatların kavonozda durarak
bayatlayıp bayatlamadığını baharatları tavaya koyarak 3-4
dakika çevirerek anlayabilirsiniz. Hafif bir duman çıkıp,
yağlarını salmaya ve kokularını bırakmaya başlıyorlarsa sorun
yoktur.
Muskat-Tarçın
Azı karar, çoğu yemeğin
tadını bozar. Yemeklere koyarken fazla kaçırırsanız, bu
baharatların tadı ön plana çıkar. Dikkatli kullanın. Muskatı
beşamel sos, domates sosda kullanabilirsiniz.
Safran-Zencefil
Safran yemeklere renk ve
aroma verirken, zencefilse acımsı bir etki verir. Safranı yemeğe
ilave etmeden önce sıcak suda bekletip, suyla beraber ilave
ederseniz, rengini daha çok verir. Zencefilin acılığını almak
için bir kere demleyip, posasını da kullanabilirsiniz.
Sumak-Rezene
Tohumu
Sumak limonun alternatifi
olabilir. Rezene tohumunun tatlımsı aromasıyla uyumu
yakalıyabilir. Sumak daha çok kebaplarda kullanılırken, rezene
tohumu da balık yemeklerinde tercih ediliyor.
Haşhaş-Susam
Bu iki baharat yağlı
oldukları için buzdolabında saklanmalılar. Genellikle hamur
işlerinin üzerine serpilerek kullanılır.
Köri-Zerdeçal
Köri, kremalı soslar ve
tadı vasat olan tavuklu tariflerde kullanılır. Zerdeçal, daha
topraksı bir renk ve acımsı bir tat vermek için birebirdir.
Nane-Mercanköşk-Zahter
Bu baharatlar birbirinin
yerlerini tutamazsalar da biri olmadığında diğerini onun yerine
kullanabilirsiniz. Kepçeye eritilmiş yağı alıp üzerine nane
atıp çorbaların üzerinde gezdirirseniz, yemeğin nasıl
lezzetlendiğini şahit olacaksınız. Mercanköşk tavuk
yemeklerinde daha çok kullanılan bir baharattır. Zahter ise iyi
bir zeytinyağının üzerine dökülerek sabah kahvaltılarında
iştah açar.
Adaçayı-Biberiye-Kekik-Defne
Adaçayı yoğun aromalı,
defne yaprağı esintisinde, kekik topraksı, biberiye etçil
aromalarda baharatlardır. Defne kekik gibi et yemeklerinde de güzel
olur. Adaçayı uzun pişen etli dolmalara lezzet katar ve biberiye
yavan tavuk yemeklerini de lezzetlendirir.
0 yorum:
Yorum Gönder