Mide hastalıkları kendini erken dönemlerde ağrı,şişkinlik,hazımsızlık,kusma,bulantı,midede kazınma şeklinde belli eder. Ağrı genelde karnın üst tarafındadır. Ağrılar süt,antiasit,yiyecek alımı ile azalır. Bunun sebebi mide asidinin azalmasıdır. İlerleyen dönemlerde kanama ve delinme meydana gelebilir ki bu durumda endeskopik verya cerrahi müdalae gerekebilir.
Mide ağrılarının
nedenleri;
Ülser (Helicobacter
Pylori enfeksiyonu)
Ağrı kesiciler ve
aspirin
Safra ve kimyasal tahriş
yapan maddeler,aşırı alkol alımı
Hormanal hastalıklar asit
artırıcı
Alerji
Ülser az gelişmiş
ülkelerde daha fazla görülür. Bunun sebebi hijyen koşullarının
daha az dikkate alınması ve bunun sonucu olarak helicobacterin
kendine daha çok gelişecek yer bulmasıdır. Sigara ve alkol
kullanımı ülser riskini ve buna bağlı diğer rahatsızlıkların
artmasına sebep olur. Tedavi esnasında kullanımın devam etmesi
tedaviyi geciktirir. Doktora ülser tedavisi için başvurulduğunda
bir antibiyotik kürü ve diyet verilir. Aşağıda bu diyetin bir
benzeri mevcuttur.
Ülser Diyeti
- Süt, salep, ıhlamur, ayran, adaçayı içilmesi iyi gelirken, kahve, çay, limonata, boza, asitli içecekler, alkol iyi gelmez.
- Kırmızı ve beyaz et ürünler ve balık fırında,haşlama ya da ızgara yenmelidir. Kızartma, salamura, salam, sucuk, sosis tüketilmemelidir.
- Yağda pişirilmiş olmamak kaydıyla yumurta ve peynir yenilebilir.
- Et suyuna çorba hariç her türlü çorba tüketilebilir.
- Sebzelerin hepsi yenebilir.( gaz yapanlar hariç)
- Tahıl ürünlerde lifli ürünler seçilmelidir.
- Asitli meyveler hariç hepsi yenebilir.
- Yağlarda margarin, iç yağ, kuyruk yağı hariç hepsi tüketilebilir.
- Acı baharat, turşu, sirke, kuruyemiş, sarımsak, hardal tüketilmemelidir.
- Tatlı oarak sütlü tatlılar seçilmelidir.
- Yemekler yavaş ve iyi çiğnenerek yenmelidir.
- Sofradan doymadan kalkılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder