Ülser ve Diyet

Mide hastalıkları kendini erken dönemlerde ağrı,şişkinlik,hazımsızlık,kusma,bulantı,midede kazınma şeklinde belli eder. Ağrı genelde karnın üst tarafındadır. Ağrılar süt,antiasit,yiyecek alımı ile azalır. Bunun sebebi mide asidinin azalmasıdır. İlerleyen dönemlerde kanama ve delinme meydana gelebilir ki bu durumda endeskopik verya cerrahi müdalae gerekebilir.


Mide ağrılarının nedenleri;

Ülser (Helicobacter Pylori enfeksiyonu)
Ağrı kesiciler ve aspirin
Safra ve kimyasal tahriş yapan maddeler,aşırı alkol alımı
Hormanal hastalıklar asit artırıcı
Alerji

Ülser az gelişmiş ülkelerde daha fazla görülür. Bunun sebebi hijyen koşullarının daha az dikkate alınması ve bunun sonucu olarak helicobacterin kendine daha çok gelişecek yer bulmasıdır. Sigara ve alkol kullanımı ülser riskini ve buna bağlı diğer rahatsızlıkların artmasına sebep olur. Tedavi esnasında kullanımın devam etmesi tedaviyi geciktirir. Doktora ülser tedavisi için başvurulduğunda bir antibiyotik kürü ve diyet verilir. Aşağıda bu diyetin bir benzeri mevcuttur.

Ülser Diyeti

  • Süt, salep, ıhlamur, ayran, adaçayı içilmesi iyi gelirken, kahve, çay, limonata, boza, asitli içecekler, alkol iyi gelmez.
  • Kırmızı ve beyaz et ürünler ve balık fırında,haşlama ya da ızgara yenmelidir. Kızartma, salamura, salam, sucuk, sosis tüketilmemelidir.
  • Yağda pişirilmiş olmamak kaydıyla yumurta ve peynir yenilebilir.
  • Et suyuna çorba hariç her türlü çorba tüketilebilir.
  • Sebzelerin hepsi yenebilir.( gaz yapanlar hariç)
  • Tahıl ürünlerde lifli ürünler seçilmelidir.
  • Asitli meyveler hariç hepsi yenebilir.
  • Yağlarda margarin, iç yağ, kuyruk yağı hariç hepsi tüketilebilir.
  • Acı baharat, turşu, sirke, kuruyemiş, sarımsak, hardal tüketilmemelidir.
  • Tatlı oarak sütlü tatlılar seçilmelidir.
  • Yemekler yavaş ve iyi çiğnenerek yenmelidir.
  • Sofradan doymadan kalkılmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...