Midemize indirmeden önce bir tanıyalım bakalım avladığımız balıkları...
Palamut:
Bolluğuna denk gelen
mevsimlerde zengin ve fakir bütün sofraları neşelendiren palamut;
yağlı olduğu zamanlarda, takoz halinde kesilen dilimlerinin
ızgarasının tadına doyum olmaz. Büyük olanına torik denir.
Toriklerden enfes ‘’lakerda’’ yapılır.
Lüfer:
Istanbul’un en ünlü
balığıdır. Sadece tadıyla değil artık az bulunması sebebiyle
pahalılığıyla ünlü olan bu balığı sadece ızgara yapıp
yemeniz yeterlidir. Büyüğüne kofana denir.
Hamsi:
Hamsi denince akla ilk
gelen tabiî ki Karadeniz’dir. Her ne kadar Marmara’da da hamsi
bulunsa da en lezzetlisi kuşkusuz Karadeniz’den avlanandır.
Genelde mısır ununa bulanıp tavası yapılır. Buğulaması da
olur. Hamsili pilav da bir diğer alternatiftir.
İstavrit:
Sanki biraz hor görülen
bir balık çeşidir. Fakat pişirilme açısından öyle fazla bir
işlem görmesi gerekmez. Tavası güzel olur. Küçüğüne kıraça
denir.
Barbunya-Tekir:
Bu iki balık türü
birbiriyle çok karıştırılır. Tekir daha yassı olanıdır.
Barbunun en lezzetlisi kaya barbunudur. Tavası, pilakisi ve
buğulaması olur.
Mezgit:
Ege’de bu balığa
etinin formu nedeniyle tavuk balığı denir. Tavası pek
lezzetlidir.
Zargana:
Istanbul çevresinde her
mevsim bulunan bu balık türünün ilginç yanı pişirilmesi
sırasında kılçığının yeşilimsi bir renk alıp eti
boyamasıdır. Buğulaması ve tavası yapılır.
Sardalya:
Sardalyanın Çanakkale
Boğazı ve Akdeniz’de avlananı daha büyüktür. Istanbul ve
çevresinde avlananlar daha küçüktür, fakat daha lezzetlidir.
Asma yaprağında pişirilmesi yaygındır. Tavası da güzel olur.
Gümüş:
Genelde 15 cm uzunlukta
olur. Ege’de daha çok tüketilir. İçi temizlenmeden yenen bir
balık türüdür.
Kefal:
Yunancada kafa anlamına
gelir. Hem şekli hem de içeriğiyle isminin hakkını verir.
Balıkçılar zeki bir balık olduğunu söylerler; ağın üstünden
bile atlar. Osmanlı Mutfağı’nda çorbası, külbastısı,
plakisi yapılırmış. Yalnız bu balığın lağım bölgesinin
dışında olanlarının tercih edilmesi gerekir.
Çipura-Levrek:
Sadece ülkemizde değil
tüm dünyada tüketilen balık türleridir. Çünkü deniz
çiftliklerinde yaygın olarak yetiştirilmektedirler. Fakat denizde
serbest dolaşanların daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Izgara,
buğulama, kebap ve kafalarından da çorba yapılır.
Kalkan:
Denizlerin en kral
balığıdır diyebiliriz. Pahalı oluşu sebebiyle bir çok sofra
için ender pişirilebilen bir balıktır. Belki de lezzetinin
unutulmamasının nedeni çok sık yenememesinden kaynaklanmaktadır.
En makbul olanı
Karadeniz’de nehir ağızlarında yakalananıdır. Dişilerinden
ziyade erkekleri tercih edilir.
0 yorum:
Yorum Gönder