google-site-verification: google3956985213adcb86.html TÜRKİYEDE SEVİLEN BALIK TÜRLERİ | BİLGİGÜVERCİNİ

TÜRKİYEDE SEVİLEN BALIK TÜRLERİ

Midemize indirmeden önce bir tanıyalım bakalım avladığımız balıkları...


Palamut:
Bolluğuna denk gelen mevsimlerde zengin ve fakir bütün sofraları neşelendiren palamut; yağlı olduğu zamanlarda, takoz halinde kesilen dilimlerinin ızgarasının tadına doyum olmaz. Büyük olanına torik denir. Toriklerden enfes ‘’lakerda’’ yapılır.
Lüfer:
Istanbul’un en ünlü balığıdır. Sadece tadıyla değil artık az bulunması sebebiyle pahalılığıyla ünlü olan bu balığı sadece ızgara yapıp yemeniz yeterlidir. Büyüğüne kofana denir.
Hamsi:

Hamsi denince akla ilk gelen tabiî ki Karadeniz’dir. Her ne kadar Marmara’da da hamsi bulunsa da en lezzetlisi kuşkusuz Karadeniz’den avlanandır. Genelde mısır ununa bulanıp tavası yapılır. Buğulaması da olur. Hamsili pilav da bir diğer alternatiftir.
İstavrit:
Sanki biraz hor görülen bir balık çeşidir. Fakat pişirilme açısından öyle fazla bir işlem görmesi gerekmez. Tavası güzel olur. Küçüğüne kıraça denir.
Barbunya-Tekir:
Bu iki balık türü birbiriyle çok karıştırılır. Tekir daha yassı olanıdır. Barbunun en lezzetlisi kaya barbunudur. Tavası, pilakisi ve buğulaması olur.
Mezgit:
Ege’de bu balığa etinin formu nedeniyle tavuk balığı denir. Tavası pek lezzetlidir.
Zargana:
Istanbul çevresinde her mevsim bulunan bu balık türünün ilginç yanı pişirilmesi sırasında kılçığının yeşilimsi bir renk alıp eti boyamasıdır. Buğulaması ve tavası yapılır.
Sardalya:
Sardalyanın Çanakkale Boğazı ve Akdeniz’de avlananı daha büyüktür. Istanbul ve çevresinde avlananlar daha küçüktür, fakat daha lezzetlidir. Asma yaprağında pişirilmesi yaygındır. Tavası da güzel olur.
Gümüş:
Genelde 15 cm uzunlukta olur. Ege’de daha çok tüketilir. İçi temizlenmeden yenen bir balık türüdür.
Kefal:
Yunancada kafa anlamına gelir. Hem şekli hem de içeriğiyle isminin hakkını verir. Balıkçılar zeki bir balık olduğunu söylerler; ağın üstünden bile atlar. Osmanlı Mutfağı’nda çorbası, külbastısı, plakisi yapılırmış. Yalnız bu balığın lağım bölgesinin dışında olanlarının tercih edilmesi gerekir.
Çipura-Levrek:
Sadece ülkemizde değil tüm dünyada tüketilen balık türleridir. Çünkü deniz çiftliklerinde yaygın olarak yetiştirilmektedirler. Fakat denizde serbest dolaşanların daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Izgara, buğulama, kebap ve kafalarından da çorba yapılır.
Kalkan:
Denizlerin en kral balığıdır diyebiliriz. Pahalı oluşu sebebiyle bir çok sofra için ender pişirilebilen bir balıktır. Belki de lezzetinin unutulmamasının nedeni çok sık yenememesinden kaynaklanmaktadır.
En makbul olanı Karadeniz’de nehir ağızlarında yakalananıdır. Dişilerinden ziyade erkekleri tercih edilir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...