Balıkların lezzetleri cinslerine göre değişse de hangi balığın hangi ayda yenildiği de lezzet açısından önemli. Balıkların hangi aylarda lezzetli olduğu konusunda şu bilgiler veriliyor;
OCAK:
Uskumru,
lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı
durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve
kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az
tutulur.
ŞUBAT:
Kalkan
mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını
kaybetmeye başlar.
MART:
Kefal,
levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya
yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı
fazlaca çıkmaya başlar.
NİSAN:
Kalkan
yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca
çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir
ve barbunya çok tutulur.
MAYIS:
Levrek,
barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir.
HAZİRAN:
Balıkçılık
açısından verimsizdir. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar
bulunur ancak pahalıdır.
TEMMUZ:
Sardalya
mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya
elverişli.
AĞUSTOS:
Çingene
palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır.
Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kefal tavsiye
edilmez.
EYLÜL:
Sardalye
ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem
pahalıdır.
EKİM:
Lüfer
çok lezzetlidir. Palamut bolca çıkar.
KASIM:
Uskumrunun
en iyi zamanı. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en nefis
olduğu ay.
ARALIK:
Uskumru,
lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir.
Hamsinin en çıtır zamanı. Bol miktarda tekir çıkar.
0 yorum:
Yorum Gönder